top of page

3 г. условно за капитана на Вера Су

Капитанът на товарния кораб "Вера Су", заседнал край бреговете на Камен бряг през септември миналата година, бе осъден на 3 г. условно.

Изпълнението на наказанието му се отлага за срок от пет години, а 59-годишният подсъдим ще трябва да заплати половината от направените по делото разходи в общ размер от малко над 7 200 лева, съобщиха от обвинението.

Хайдар Ергюн беше привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Добрич за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на другиго, заедно с втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

На 20 септември м.г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. „Русалка“, корабът "Вера Су", плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местност „Яйлата“. В хода на разследването на случая е установено, че капитанът му допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика. Деянието е извършено с действие и при форма на вината евентуален умисъл, допълниха от обвинението.

Обвиняемият Хайдар Ергюн призна вината си и прие определеното му наказание, като се отказа от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Одобреното от Окръжен съд – Добрич споразумение е със силата на присъда и не подлежи на обжалване.

По отношение на втория обвиняем по случая, след връщане на делото от съда, срещу него ще бъде изготвен и внесен обвинителен акт. Действията по разследването на другите две направления продължават в отделно досъдебно производство. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се работи за изясняване има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността "Яйлата" и региона.

0 views0 comments
bottom of page