top of page

Хиляди полицаи и пожарникари излязоха на протест

Хиляди полицаи и пожарникари, както и надзиратели в затворите излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. Те изразиха недоволството си от липсата на предвидени пари в бюджета за увеличение на възнагражденията им.

Исканията са за 20% ръст на заплатите. Участници в протеста обясниха, че инфлацията у нас в последните месеци на практика е „изяла“ предишното им увеличение, а от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) допълниха, че няма никаква яснота дали заплатите в министерството могат да бъдат вдигнати изобщо. Представители на Пожарната пък обявиха, че искат повече яснота при бъдещи реформи, в които се говори за отделяне на Пожарната и телефон 112 в агенция.

Следващата седмица предстоят преговори в Министерския съвет и парламента, свързани с исканията на служителите на реда. Според вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обаче на този етап увеличение на заплатите не се предвижда. "Отговорът го дадохме още при предварителните разговори. Увеличавания на заплатите може да има, в която и да е държавна институция, но само след реформи", посочи пред Нова тв Василев.

1 view0 comments
bottom of page