top of page

Путин свика извънредно заседание на Съвета за сигурност

Ескалация на напрежението около Украйна, след като петима украински военни бяха убити по време на стрелба на руската граница. Президентът Владимир Путин свика спешно извънредно заседание на Съвета за сигурност.

По време на него той заяви, че американският президент Джо Байдън е намекнал за възможен мораториум на членството на Украйна в НАТО. "Ако Русия бъде изправена пред такава ситуация, като приемането на Украйна в НАТО, заплахата за Русия нараства многократно. Причината е, че в Договора за създаване на НАТО има клауза, според която всички трябва да застанат на страната на този, който е станал обект на агресия", каза Путин. По думите му Байдън е потвърдил, че Украйна не трябва да бъде приемана в НАТО "още утре", защото не била готова, но подобен мораториум не бил отстъпка за Русия, а провал на плановете на Алианса. Външният министър Сергей Лавров потвърди, че на 24-ти февруари ще се срещне с американския си колега Антъни Блинкън в Женева.

По-рано днес лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република поискаха от президента Путин да признае независимостта им. "Трябва да обсъдим обръщението на ръководителите на Луганската народна република и Донецката народна република към Русия с молба за признаване на суверенитета им, като имаме предвид постановлението на Държавната дума на Русия по този въпрос", заяви Путин. Това стана след като на летището в Донбас избухнаха взривове и се чуваше стрелба. Москва съобщи и за обстрел на неин граничен охранителен пункт, както и за нарушение на държавната й граница. При него били убити 5-ма украински военни, а един е пленен. Киев отрече инцидента.

Американски медии съобщиха, че руските командири вече са получили заповеди да продължат с плана за инвазия, предаде Нова тв. "От дълго време повтаряме, че руската атака може да започне всеки ден. Днес може да бъде този ден. Надяваме се, че това няма да се случи и продължаваме да търсим дипломатическо решение”, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби. В опит за дипломатическо решение президентът на Франция Еманел Макрон е предложил среща между президентите Путин и Байдън. Кремъл обяви, че няма конкретни планове за такава.

0 views0 comments
bottom of page