top of page

Излетя първият самолет София - Скопие

Първият самолет по възобновената авиолиния София-Скопие излетя на 11 февруари. Полетът се реализира от авиокомпания "Гъливер". На борда пътуват общо 72 души, като сред пасажерите са македонска и българска делегация, водени от министрите на транспорта на двете страни Николай Събев и Благой Бочварски. Част от делегацията са и туроператори от двете държави, предаде БТА.

В Скопие ще бъдат обсъдени и детайли около бъдещото опериране на авиолинията, която се очаква да се превърне в редовна от следващия месец. Самолетната връзка между столиците на двете Републики е първата конкретна стъпка в сътрудничеството, което обявиха на първата си среща в Скопие на 18 януари премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски. На 25 януари двете правителства поведоха в София и съвместно заседание, подписвайки меморандум за укрепване на инфраструктурната свързаност между двете държави.

Това не е първата авиолиния, която директно свързва двете столици. Първата международна въздушна линия по маршрута София - Скопие е открита още на 25 април 1965 г. През годините полетите са били преустановявани и подновявани до 2009 г., когато е извършена последната директна връзка по въздух.

0 views0 comments
bottom of page