top of page

Зеленски готов да преговаря за статута на Донбас и Крим

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази готовност да преговаря за статута на отцепилите се две източни области и за Кримския полуостров, анексиран от Русия, предаде ДПА.


Пред американската телевизия Ей Би Си (ABC) Зеленски снощи ясно даде да се разбере, че няма да отстъпи пред искането на Москва да признае независимостта на самообявилите се „народни републики” със столици Донецк и Луганск, както и руския суверенитет върху Крим. „Готов съм за диалог, но не сме готови за капитулация”, заяви той. По думите му „може да се обсъжда и да се намери компромис за това как ще живеят тези територии”. Зеленски отново призова руския президент Владимир Путин да преговаря директно с него. „Путин трябва да започне да разговаря, трябва да се започне диалог, а не да се живее в информационен балон без кислород”, категоричен бе държавният глава на Украйна.


Зеленски за пореден път отправи критики към Запада, че не е изпълнил обещанията си да защити Украйна от руските бомбардировки. "Тринадесет дни слушаме обещания. Тринадесет дни ни казват, че ще ни помогнат в небето, че ще ни дадат самолети, че ще ни ги доставят", заявява украинският президент във видеообръщение, публикувано в Телеграм.


Зеленски за пореден път настоя за забранена за полети зона над Украйна - опция, която беше категорично отхвърлена от САЩ и НАТО. В събота руският президент Владимир Путин предупреди, че ще разглежда въвеждането на такава зона "като участие във въоръжения конфликт" в Украйна.


Зеленски междувременно съобщи, че дете е починало от обезводняване в Мариупол, където от дни няма вода, електричество и отопление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников пък оповести нови приблизителни данни за убитите, ранените и разрушенията. Резников каза във видеообръщение, че са регистрирани най-малко 400 убити и 800 ранени цивилни. Сред тях са 38 убити и над 70 ранени деца. „Тези данни определено са непълни“, подчерта той. Резников каза още, че при руски въздушни удари са разрушени над 200 украински училища, 34 болници и 1500 жилищни сгради. По думите му украинските сили са убили над 11 000 руски войници. Представители на руските власти досега са признали за неколкостотин загинали руски войници, отбелязва АП.


Днес в Украйна започна евакуация на цивилни от градовете Суми и Ирпин. За разлика от миналите дни, този път хуманитарните коридори се спазват.

0 views0 comments
bottom of page