top of page

Гешев: Ако се намали бюджетът на съдебната власт, ще е празник за мафията и олигархията

Бюджетът на прокуратурата е част от бюджета на съдебната власт. Ако той бъде намален, това ще е празник за мафията и олигархията. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, лсед като депутати предложиха да се вземат 20 милиона лева от бюджета на прокуратурата, за да се дадат на БАН.

Това предизвика острите коментари на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. А Гешев нарече предложението "поредна смешна политическа атака". "Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на ЕП, че са налице сериозни проблеми с върховенството на закона, че се случват все повече случаи на нарушаване на закона от МВР. Налице е полицейски произвол и други проблеми, които с бърза скорост ни връщат към нива на престъпност от преди приемането ни в ЕС", каза Гешев. Той е изпратил до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него главният прокурор изразява отрицателно становище относно предложенията за намаляване на бюджета на прокуратурата. "Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН", коментира още Гешев и допълни, че задължение на държавата е да осигури финансиране на всички сектори.

"Конституцията и законите не са на мода в България напоследък. Ще ви кажа и практическият ефект от това, което си мисли някой, че прави. Това не е нещо новаторско. Това е правено през годините и е свършило катастрофално в КС. Ефектът – празник за мафията и олигархията, ако се случи. Прокуратурата няма да има пари за експертизи и делата няма да влизат в съда. Ако затвори някоя прокуратура, поради липса на режийни, това е в интерес на престъпността. Сериозна тревога изпитваме за върховенството на закона", коментира още Гешев и заяви, че се надява депутатите да дадат пример за спазване на Конституцията и законите и да се окажат на висотата на своята отговорност.

0 views0 comments
bottom of page