top of page

ВСС не разгледа отстраняването на Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.


"Разследването на антикорупционния фонд, протестите от 2020 г. и упражняването на полицейско насилие, делото срещу Баневи, системата за случайно разпределение на делата - всичко това поставя под съмнение почтеността и независимостта на съдебната власт", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова на излизане от залата. "Тези публични изяви трябва да бъдат разгледани с оглед развитието на описаните досъдебни производства, липсата на ефективно разследване по отделни случаи, което създава негативно отношение на обществото към Прокуратурата. На национално ниво доверие в Гешев имат 8% от хората, а с отрицателно мнение са 57%", каза тя.


"Искането за отстраняването ми по инициатива на Бойко Рашков е правно нищо, а искането на министър Йорданова е просто нищо. Прочетох го веднъж и честно казано съм затруднен да го разбера. Това е механичен сбор между неверни субективни оценки, манипулативни политически твърдения и обикновено цитиране на норми. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно", заяви още преди заседанието на ВСС главният прокурор Иван Гешев. Според него това е "лош знак за българската държавност". Обвинител номер 1 коментари, че се очаква лустрация на съдии. "Притеснени сме, защото изпълнителната власт, в лицето Министерствата на вътрешните работи и правосъдието, се занимава с това да атакува Прокуратурата, а не да върши своята работа. Това води до бум на престъпността – телефонни измами, полицейски произвол", каза още той.

Висшият съдебен съвет трябвапе да разгледа искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор по предложение на министъра на правосъдието Надежда Йорданова заради девет случая. Според нея те представляват тежки нарушения, извършени от обвинител номер едно. А именно – полицейското насилие на протестите през 2020 г., искането за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, делото "Баневи", случаят „Осемте джуджета” и др.

25 views0 comments
bottom of page