top of page

Времето стачкува

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря прогнозите за времето. Синоптиците не подават информация и към медиите в знак на протест.

На сайта на института в сряда беше изписано съобщението „в протестна готовност“, а от четвъртък вече стои надписът „НИМХ протест“.

Решението за протеста е на служителите на института, заяви пред БНТ директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Той ги е помолил единствено да не спират измерването на атмосферните условия, международния обмен и системите за ранно оповестяване. Няма да бъдат спрени и прогнозите за времето за държавните институции, за да не бъде засегната националната сигурност.

Брънзов уточни, че протестът е заради намерението на депутатите да прехвърлят института от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите. Според управляващите промяната няма да доведе до загуби за института. Учените обаче се притесняват, че това ще е проблем за осъществяване на научната им дейност, която е съществена част от работата им.

В края на деня обаче НИМХ прекрати стачката си, защото според синоптиците протестът е бил политизиран. Така надписът от сайта изчезна, а на негово място отново се появи въпросът "Кой излъга пред медиите?". Към него са прикрепени два линка. В първия е цитиран просветния министър Николай Денков, който казва "Прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев". Отдолу обаче е публикуван и цитат на служебния екоминистър Личев, който казва, че идеята за местенето на НИМХ е била на самия Николай Денков, още като служебен министър.

0 views0 comments
bottom of page