top of page

Войната в Украйна: Руските сили обстрелват детски градини и линейки

На 24 февруари Русия сложи началото на войната в Украйна като атакува редица градове в страната с ракетни удари, включително столицата Киев.

Три дни по-късно ситуацията продължава да ескалира с ожесточените боеве. Тази сутрин беше взривен ключов газопровод край Харков, което постави реална заплаха от екокатастрофа. Токсичните облаци се стелят над целия град.


Междувременно руска делегация пристигна в Беларус за преговори с украинската страна. Президентът Зеленски обаче обяви, че ще преговаря на нетурална територия. Той отхвърли възможността да преговаря с изпратената от Кремъл руска делегация в беларуската столица Минск и се обърна към гражданите на Беларус: „Място, което ние не сме избирали. И най-вече: не и вие, а го е избрало ръководството на Русия. Точно преди 4 дни от беларуска територия излетяха крилати ракети, самолети, вертолети и техника и удариха нашия живот, нашите домове”, каза той. Зеленски допълни, че е готов на преговори, но на друго място - Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку. „В държава, от чиято територия не летят ракети. Само там преговорите могат да бъдат честни и могат действително да сложат край на войната”, каза държавният глава на Украйна.


На този фон Киев остава под украински контрол. 6-годишно момченце е сред убитите при престрелка в столицата. По данни на ООН, 240 души са загинали до момента при руската инвазия в Украйна. Руското военно министерство обяви, че са блокирали градовете Херсон и Бердянск, руски части са навлезли и в Харков. По последна информация, там се водят улични боеве.


“Изминалата нощ в Украйна беше жестока - отново обстрел, отново бомбардировки на жилищни квартали, на граждански инфраструктури. Те воюват срещу всички. Те воюват срещу всичко живо - срещу детските градини, срещу домове и дори срещу линейки”, заяви украинският президент. „Василков, Чернигов, Киев, Харков и много други градове на Украйна живеят в такива условия, които за последен път са били в нашата и във вашата страна през Втората световна война”, посочи още държавният глава на Украйна. Зеленски поиска светът да отнеме правото на гласуване на Русия в Съвета за сигурност на ООН.

3 views0 comments
bottom of page