top of page

България бяга от санкции срещу руския газ и петрол

България подкрепя Украйна, но ще избяга от санкции срещу руския газ и петрол. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков.

Министър-председателят пръв заяви, че страната ни не може да си позволи санкции срещу Русия за горивата. Засега ЕС няма да налага санкции на Русия по линия на износа на газ и петрол, тъй като България и други страни членки не могат на този етап да подкрепят такова решение, посочи Петков. По-късно държавният глава потвърди думите му. "Премиерът е прав. Ако искаме да унищожим икономиката си, да подкрепим санкциите за газ и петрол срещу Русия", посочи Радев.


Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен също заяви, че такива санкции са невъзможни в момента. "Ние сме твърде зависими от руските изкопаеми горива. Трябва да осигурим надеждни, сигурни и достъпни доставки на енергия за европейските потребители", посочи тя в "Туитър".


В същото време обаче ЕК изложи план на страните от ЕС за пълно спиране на доставките на въглища, нефт и газ от Русия, който трябва да бъде осъществен до 2030 г. Според плана страните членки трябва да намалят зависимостта си от руските газови доставки с 67% до края на тази година. Експертите отбелязват, че цените на енергията в Европа вече са се превърнали в "остър и задълбочаващ се проблем".

0 views0 comments
bottom of page