БДЖ купува 7 двуетажни влака

Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева ще бъдат закупени от Българските железници.

Тръжната процедура ще започне до края на месеца. Това съобщи във Велико Търново зам.-министърът на транспорта инж. Илия Илиев. БДЖ предвижда да закупи 7 двуетажни и 35 едноетажни влака, както и 18 маневрени електрически локомотива. Към тях ще има системи за дигитализация, които ще гарантират сигурността.

Двуетажните влакове ще обслужват големия пътникопоток в района на София, а едноетажните ще са за три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново. Предвиждат се и 20 състава за влакове тип "Интерсити", които представляват локомотив плюс четири вагона за близките градски разстояния.

Процедурата е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Формулярите за търговете са подготвени и приети от Министреството на финансите, предстои изпращането им в Европейската комисия. При одобрение, се очаква доставката да е налична до три години, както са регламентите на плана, уточни Илиев. По същия план е предвидено изграждането на Интермодален терминал в Русе, който е в завършена проектна фаза.

По линия на европейската TEN-T-мрежа в България ще има възможност да бъде изграден нов основен ЖП коридор в направлението Русе - Горна Оряховица - Димитровград, с връзка към Алекснадропулис. Освен това има идея за изграждане на високоскоростна железопътна линия с направление Букурещ - София - Атина. Предстои стартирането на процедурите за предварително проучване още през тази година на тези съвсем нови трасета.

1 view0 comments