top of page

Барета от СОБТ разследван за отвличане на дете

Барета от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) е разследван за отвличане на дете, научи horata.info. Досъдебното производство срещу Владислав Николов е прекратено през 2020 г. със спорни мотиви на прокурора от Софийската градска прокуратура. Оказва се обаче, че освен служител на правоохранителните органи Николов, познат като Владо Банския, има разнообразни дейности и контакти, от които извлича финансови облаги.


Преди години роденият в Банско Владислав идва в столицата с мечтата да стане барета. За сбъдването ѝ му помага Антония Първанова. Към днешна дата пък, Николов е личен шофьор на Маринела Арабаджиева. Той е свързан и с частни силови структури, на които оказва услуги. Владо Банския е близък с Димитър Спасов, наричащ себе си Каратиста, който на свой ред е свързан с небезизвестния следовател Петър Петров – Еврото от нашумялата афера „Осемте джуджета“, където контекстът е изнудване, с цел превземане на бизнес. Случайно или не, едно от делата, в които Николов е въвлечен е именно за рекет. Любопитното е, че там Владислав е привлечен като свидетел, макар потърпевшият да има конкретни обвинения към него.
Освен с Каратиста, Николов има отношение и с друго лице, с инициали М.Б., което притежава стотици недвижими имоти в страната и чиито „подвизи“ също са обект на наше разследване. Лицето е причинило нещастие в много семейства, но ще споменем неговото име в отделен материал.


Що се отнася до Владислав, според наш източник, той е част от организирана престъпна група, която се занимава с рекет на бизнесмени, магистрати и лобита в съдебната система. Това донякъде се потвърждава и от факта, че в рамките на една година Николов е замесен в две дела, заради „услуги“, които е вършил на свои приятели. В този материал ще предоставим детайли от документацията и по двете дела.

Историята се развива през месец юни 2019 г. По онова време 15-годишно момче с инициали Е.М., посещавало каравана за бързо хранене на ул. "Парчевич". Детето заработвало по някой лев, като почиствало и му било позволено да нощува в палатка към заведението. На 18 юни обаче собственикът на караваната Димитър Добрев открива, че му липсват 2000 лв. Той подава сигнал на тел. 112, като заедно със своя служител обвиняват непълнолетното момче за кражбата. На тази дата Добрев се свързва с Владислав Николов, с когото е в приятелски отношения.Според документите по делото, с които разполагаме, Димитър е потърсил баретата, защото знаел, че работи в МВР и искал „да се осведоми каква е процедурата в подобни случаи“. Три дни по-късно собственикът на караваната, който вече се намирал в Турция, узнал от неустановено по делото лице, че 15-годишното момче е задържано в 1-во Районно управление на СДВР. Тогава Добрев отново се свързал с Владислав Николов и го помолил да се срещне с момчето, за да му предадете повече да не се връща в караваната.
На същата дата баретата отива до Районното с лек автомобил марка „Ренджоувър“ (както е изписано в постановлението, авт. бел.), управляван от неговата половинка Мина Нечева. В джипа била и непълнолетната ѝ дъщеря. Пред сградата на 1-во РУ баретата от СОБТ провежда разговор с полицейски служител Виктор Цветанов, който бил дежурен по случая. Той обаче му казал, че вече не работи по него. След това Владислав си тръгнал, а малко по-късно се върнал отново пред Районното. В документите по делото не е посочено кога се е случило това. Става ясно обаче, че момчето било освободено около 17,00 ч., като пред сградата на 1-во РУ го чакала неговата майка Величка Матева.

Майката и детето били спрени от Владислав Николов, който казал на момчето да се качи в джипа, за да отидат до караваната. Същата, до която отсъстващия в този ден собственик, не искал момчето да се доближава отново. Според описаната фактическа страна, автомобилът бил шофиран от жената, с която баретата живеел на семейни начала, а на предната седалка до нея била дъщеря ѝ. Владислав се качил с момчето отзад. Щом джипът потеглил Величка Матева се върнала в Районното и съобщила, че синът ѝ е отвлечен.Пътувайки с автомобила, 15-годишното момче признало, че е откраднало парите, подбудено от други хора, като заявило, че иска да ги върнете на части. Николов се свързал по телефона със собственика на караваната Добрев, който казал на детето, че не желае да вижда и няма да си търси парите. Когато стигнали до караваната, баретата и момчето слезли от колата. От неустановено по делото лице, детето получило сумата от 10 лв. и се прибрало в дома си. По-късно било открито на домашния си адрес от полицейски служители. Те го отвели отново в 1-во РУ за разпит, като по случая започнало разследване за извършено престъпление по чл. 142, ал. 2, т. 6 от НК – за отвличане, извършено от лице, което се занимава с охранителна дейност или е от състава на Министерството на вътрешните работи.

Прокурорът обаче прекратява досъдебното производство с мотива, че събраните доказателства сочат за „липса на съставомерност и от субективна страна, не може да се обоснове извод за наличие на умисъл у Владислав Николов за извършване на отвличане“.Описаната фактическа обстановка обаче не кореспондира с изводите на прокурора. На първо място СОБТ е поделение на правоохранителните органи. В служебната характеристика на служителя не попадат клаузи, които им позволяват да извършват силови услуги на приятели. В този случай, едно дете е принудено да се качи в автомобила с напълно непознат и видно от снимкте, внушително изглеждащ мъж, за да бъде откарано до каравана, чиито собственик е извън страна и не иска да го вижда. От въпросното пътуване няма никакъв смисъл, а баретата спокойно е можел да предаде на детето исканията на Добрев и пред неговата майка, на мястото пред сградата на Районното управление.


От събраните по делото веществени доказателства, става ясно, че Владислав Николов е бил въоръжен, като е носел пистолета си „Глок 17“ на кобур. Интересни са и други детайли от доказателствата, като това, че Николов разполагал с два мобилни телефона, единият марка „Айфон“, а другият – „Верту“. Това е изключително луксозна и скъпа марка мобилни телефони, чиито цени започват от 2000 лв. за по-стари модели и стигат до над 20 000 лв. Баретите от СОБТ едва ли получават заплати, които да им позволят закупуването на толкова скъпи вещи. Както обаче вече стана ясно Владо Банския има приятели с възможности и предлага частни услуги.Оказва се, че през лятото на 2019 г. Владислав е „помогнал“ и на други свои близки. По-малко от месец след случая с караваната, през юни е образувано наказателно производство срещу Петър Георгиев и Салех Салим Асил. Двамата се занимават с търговия н автомобили, като често работили с Илия Кънчев. Кънчев трябвало да се внесе в страната конкретен автомобил, като взел авансово и голяма сума пари. Той обаче не доставил договорената кола, поради което Георгиев и Асил го посетили в офиса му на ул. „Розова долина“. Кънчев свидетелствал, че му е нанесен побой, като по-късно в офиса дошло и трето лице, което потърпевшия знаел по малко име „Владо“ и че е служител на СОБТ.Според документите по наказателното производство Илия Кънчев заявил, че Владо или Владислав Николов му казал „..да реши взаимоотношенията си със Салех и Петър, за да не стане по-лошо и да изчезне“. Баретата е привикан за свидетел. Той признал, че познава Георгиев и Асил от около 15 години и е в приятелки отношенията с тях, но не познавал Илия Кънчев, не го е виждал, не е посещавал офиса му, не го е заплашвал и не е присъствал на насилието упражнено от неговите приятели над Кънчев.

За нанасянето на побой обаче имало доказателства – мъжът е посетил Дентална клиника, където е проведено лечение на преден зъб. Освен това след „срещата“ в офиса му, той е разпоредил парични средства по сметката на една от фирмите на Георгиев и Асил, като е прехвърлил и два броя леки автомобили – „Мерцедес“ и „БМВ“ с договор за покупкопродажба.


В този случай прокурора от Софийската районна прокуратура предава горещия картоф на Специализираната прокуратура за решаване по компетентност.


Освен в тези дела баретата Владислав Николов от СОБТ е замесен в още няколко.С това разследване horata.info, поставя началото на поредица, която ще разкрива връзки, зависимости, порочни схеми и дейности на ОПГ-та, в които са замесени служителите на правоохранителните органи, бизнесмени и лобисти. Правим го, защото целта на този сайт е да работи за хората, а ние вярваме, че хората трябва да имат достъп зад кулисите и да се уверят със собствените си очи, чрез документи и доказателства, за нередностите, които поставят страната ни в дъното на редица Европейски класации. Поредната такава излезе преди броени дни в доклада на „Трансперънси интернешънъл“ за 2021 г. Там страната ни се нарежда на последното място в ЕС по „усещане за корупция“ в обществото, като от общо 180 държави, ние заемаме 78 място, което е с oще две позиции по-ниско в сравнение с годината по-рано.

И тук е мястото да попитаме министър Бойко Рашков – с такива лица като Владислав Николов ли продължава промяната?

Следете нашите разследвания, където ще продължим да разобличаваме част от виновниците за позорното ни представяне пред Европа и света.

295 views0 comments
bottom of page